Ticaret Haritası

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gıda
  4. »
  5. Gıda İhracatı Nasıl Yapılır

Gıda İhracatı Nasıl Yapılır

admin admin -
46 0
gıda ihracatı nasıl yapılır

Gıda ihracatı nasıl yapılır, özel izne tabi gıdalar nasıl ihraç edilir sorularını cevabını verelim. Gıda denildiğinde çok genel bir kapsamdan bahsederiz. Bu yüzden gıda ifadesini biraz daha özelleştirmemiz gerekiyor. Alt başlıklar halinde gıda konusuna değineceğiz.

Gıda konusunu alt başlıklara ayırmamızın temel nedeni, ihracatını yapacağımız ürünün hangi GTIP (hscode) faslında yer aldığını saptamamız gerekir. Bulunduğu fasıla göre ihracatınız farklı şartlara tabi olur. Bu konudaki gümrük mevzuatı ve hukuksal yapıyı incelemenizi tavsiye ederiz.

İhracat sırasında ek bir vergiyle karşılaşmayacaksınız. Ancak gıda ihracatı yaptığınız ülkenin çoğu gıdaları kabulüyle ilgili özel şartlar olacaktır. Eğer bu konuda karşı ülkenin mevzuatına ulaşamıyorsanız bize yazabilirsiniz.

Gıda ihracatı Öncesi Bu Hususlara Dikkat Edin

1- Gıda ihracatında dikkat edilecek öncelikli unsuların ilki elbette ki gıdanın sağlıklı bir şekilde son kullanıcıya ulaşmasıdır. Gıda ithalatı ve ihracatı sırasında yaşanan en büyük sorun sıcaklığa veya böceklenmeye bağlı bozulmalardır. Yaş meyve sebzeler, et ve et ürünleri, dondurulmuş gıdalar sıcaklığa bağlı bozulmalardan daha çok etkilenir.

Bu yüzden soracağımız ilk soru, ihracatını yapacağınız gıda ürünü için soğuk zincir kuralları uygulanmalı mı? Eğer cevabınız evet ise üreticiden alınan ürünün müşteriye ulaştırılma sürecine kadar kullanılacak araçların bu soğuk zinciri korumasını sağlayarak işe başlayın. Soğuk zincir şartlarını sağlayan tır, konteyner gibi araçlar randevulu çalışırlar ve çok olmadığı için önceden rezervasyon yaptırın.

2- Yaş meyve sebze ihracatı yapıyorsanız, karşı ülkenin bu gıda ürünlerini kabulündeki mevzuatı öğrenin. İhracata sevinirken gönderdiğiniz ürünlerin karşı ülkenin sınırından geri dönmesini istemezsiniz. Üstelik bu şekilde bir dönüşün sonucunda gönderdiğiniz ürünler tamamen bozulacaktır. Bu yüzden geri gelen ürünü bertaraf etmek de ayrı bir maliyet ve prosedür olarak karşınıza çıkar. Eğer karşı ülkenin mevzuatına ulaşamıyorsanız yardım almak için bize yazabilirsiniz.

3- İhracat işlemlerini başlatmadan önce gümrük müşavirinize yapacağınız işlemle ilgili bilgi verin. Gümrük müşaviriniz yoksa gümrük müşaviri seçerken bu noktalara dikkat edin.

4- Eğer bir üreticiden satın alacağınız ürünü ihraç ediyorsanız KDV ödemesinden muafiyet sağlayabilirsiniz. Bunun için üreticiden ihraç kayıtlı fatura istemelisiniz. İhraç kayıtlı fatura aldığınızda ürünü ihraç etmek için kısıtlı süreniz olacak, bu sürede ihracatı yapmalısınız. İhracat sonrası ihraç belgelerini üreticiyle paylaşmalısınız. Eğer ihracatı yap(a)mayacak olursanız, gerekli belgeleri üreticiyle paylaşmazsanız ilgili KDV miktarı üreticiden tahsil edilir.

Yukarıda bahsedilen hususlar dışında merak ettiğiniz konuları bize yazabilirsiniz. Özel bir gıda ürünüyle ilgili ihracat pazar arayışınız varsa ürün ya da ülke bazlı analiz raporu isteyebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın