Ticaret Haritası

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Diğer
  4. »
  5. Yurtdışındaki Servise Cihazı Tamir İçin Gönderme ve Gümrük İşlemleri

Yurtdışındaki Servise Cihazı Tamir İçin Gönderme ve Gümrük İşlemleri

admin admin -
90 0
yurtdışı teknik servis gümrük işlemleri

Sahip olduğunuz bir cihazı yurtdışından aldınız ve tamire ihtiyacı var. Ancak yurtiçinde bu cihaza teknik servis hizmeti verecek bir yer yok. Bu durumda değerli bir cihaz ise yurtdışına göndermek zorunda kaldınız. Peki bu şekilde yurtdışında servise gönderirseniz gümrük işlemleri nasıl işler? Gelin bu sorunun cevabını ilgili mevzuatları inceleyerek bulmaya çalışalım.

Öncelikle bunun bir geçici ihracat prosedürüne tabi olduğunu bilin. Aslında gerçek bir ihracat gibi süreci başlatmanız gerekecek. Ancak işlemler sırasında bunun bir servis tamiratı olduğunu belirteceksiniz. Gümrük kayıtlarına da bu şekilde alınacak. Tamir edilen ya da edilemeyen cihazınız geri geldiğinde gümrükleme dosyanız kapatılacak.

Bedelli Bir Teknik Servis İşlemi Olursa

Eğer ücreti karşılığında bir servis işlemi yapıldıysa, bu konuda ilgili mevzuatın söylemi şu şekildedir: 

(4) Eşyanın tamir amacıyla geçici ihraç edildiği ve tamiratın bedel karşılığında yapıldığı hallerde, eşyanın gümrük kıymeti olarak tamir masraflarına eşit bir tutar esas alınmakla birlikte, ödenen navlun, sigorta ve yurt dışında tamir sırasında ödenen diğer masraflar da dikkate alınır.

Yurtdışına Tamire Gönderdim Ancak Tamiri Mümkün Olmadı

Cihazınızı tamir edilmesi için yurtdışına gönderdiniz. Teknik servis gerekli incelemeleri yaptı. Ancak cihazın tamirinin mümkün olmadığını söyledi. Size ücretsiz olarak yeni bir cihaz göndermeyi önerdi. Peki, garanti kapsamında yurtdışından ücretsiz cihazlar için gümrükleme işlemleri nasıl olur?

İlgili mevzuat bu konuyu şöyle açıklar :

(5) Tamir için gönderilen eşyanın tamirinin mümkün olmaması nedeniyle tamir için gönderilen eşya ile aynı teknik özelliklere sahip yeni bir eşyanın gönderilmesi durumunda, bahse konu eşya için garanti kapsamında olsun olmasın serbest dolaşıma giriş rejimi hükümleri uygulanır. Ancak 5/2/2000 tarihli ve 23955 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7/1/2000 tarihli ve 2000/69 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 39 uncu maddesinin (c) fıkrası hükmü saklıdır.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/05/20090530-9.htm

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın