Kompozit malzeme ile üretilmiş pencere ve kapılar verimli midir? Enerji tasarrufu sağlar mı? PVC ya da ahşap tercih edilebilir mi? Daha yeşil bir dünya için neler yapabiliriz? Bu soruların cevabını arayalım.
2019’da gerçekleşen 10. Dünya Yeşil Bina Haftası’nda, Dünya Yeşil Bina Konseyi (WorldGBC), dünyadaki binaların 2030 yılına kadar % 40 daha az somut karbon emisyonuna nasıl ulaşabileceğine dair iddialı bir vizyon yayınladı. Yayınlanan hedefte değişikliklerin bir binanın temelinden tamamlanmasına kadar tüm süreç boyunca uygulanması gerektiği ifade edildi. Kompozitle bu hedeflere ulaşılabilir mi?
WorldGBC’ye göre, binalar ve inşaatlar, küresel enerji ile ilgili karbon emisyonlarının% 39’undan sorumlu durumda. Bunun% 28’i operasyonel işlemler aşamasından ısı, güçle oluşurken, bu emisyonların% 11’i inşaat ve inşaat malzemesi üretimi sırasında salınan karbondan kaynaklanıyor.
Bu karbon emisyonları nereden gelirse gelsin, inşaat sektörü tüm bina yaşam döngüsü boyunca enerji verimsizliğiyle mücadele etmelidir. Bina verimliliğini artırmanın bir yolu da enerjinin nerede boşa harcandığını değerlendirmektir. Boşa giden enerjinin büyük bir kısmını oluşturan faktör, bu inşaa edilen binaların giriş ve çıkış noktalarıdır, yani pencereleri ve kapılarıdır.
Bina Sıcaklığı Korunmalı

Ortalama olarak, bir binanın ısısının yaklaşık % 30’u sadece pencerelerden kaçmaktadır. Bu yüzden soğuk aylarda, bir binanın ısıtma sisteminin çabalarının çoğu boşa gidebiliyor. Çünkü binayı istenen bir sıcaklıkta tutmak için harcanan masraf ve enerji büyük ölçüde kaçaklardan sızabiliyor.
Metalin aksine, fiberglas kompozit malzemeler etkili ısı yalıtkanlarıdır. Bu da onları pencere ve kapı çerçeveleri için ideal alternatif malmeze yapıyor. Tipik olarak, bir alüminyum pencere çerçevesindeki yalıtım, termal kırılma olarak adlandırılır yani iç ve dış pencere çerçeveleri arasındaki termal enerji kaybını önleyen sürekli bariyer olarak düşünülür. Bu yalıtım yöntemi etkili olsa da pencerelerin istenen estetik görünümünü değiştirebilen daha kalın çerçeveler gerektirmektedir.
Fiberglas gibi kompozit malzemelerin yalıtım özellikleri ise malzeme tek başına termal verimi sağlayabildiğinden dolayı termal bir kırılmaya neden olmaz.
Fiberglas mı? Ahşap mı? PVC mi?

Ahşap bir çerçeve nem aldığında ve nem oranı değiştiğinde, bükülme, şişme veya büzülme yapar. Bu fiziksel değişiklikler ise pencere veya kapının çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Haliyle kışın sıcak havanın kaçması ve yazın soğuk havanın dışarı sızması için hava akımı alanı oluşturabilir.
Tekrar tekrar neme maruz kalmak çürümeye bile neden olabilir. Ahşabın aksine, fiberglas ıslak veya nemli koşullara maruz kaldığında genişlemez, büzülmez veya çürümez. Yani daha uzun süre dayanabilir ve herhangi olumsuz bir çevre koşulunda da verimli bir şekilde çalışabilir.
Başka bir yaygın pencere çerçevesi ve kapı malzemesi olan polivinil klorür (PVC) ahşap gibi şişmez veya eğilmez. PVC kolayca şekil değiştirebilir, bu nedenle ahşabın yapısal kalitesine uyacak şekilde pencerenin dış ve iç çerçeveleri arasında metal ekler ve sandiviç paneller kullanılır.
Tüm bunlarla birlikte, bu elemanları birbirine bağlayan conta da doğru malzeme olmazsa başka bir sorun ortaya çıkar, elemanlar arasında boşluklar oluşur ve ısı kayıpları artar. Halbuki fiberglas, cam elyaf pencere çerçeveleri, sert malzeme tek bir profilde üretildiği için yapısal ekler gerektirmez.
Sürdürülebilir Verimlilik ve Enerji Tasarrufu

Malzeme performansı açısından bakıldığında, fiberglas geleneksel malzemelere göre birçok fayda sağlar.
İlk olarak, sertleştirici ekleme ihtiyacını ortadan kaldıran doğal bir sağlamlık ve güce sahiptir ve bu üretim sürecini basitleştirir. İkincisi, fiberglas ısıya dayalı genleşmeye, korozyona ve çürümeye karşı dayanıklıdır. Bu da pencere veya kapı çerçevesinin ömrü boyunca daha az bakım maliyeti anlamına gelir. Üçüncü olarak, fiberglas çerçeveler enerji tasarrufuna yardımcı olmak için ısıyı veya soğutmayı korumaya yardımcı olan mükemmel birer yalıtkandır.
Kompozitleri nerede kullanırsanız kullanın, malzemenin faydaları pencere ve kapıların verimliliğini büyük ölçüde etkileyecektir. Sürdürülebilirliği tasarruf için, ev sahipleri ve inşaat şirketleri gereksiz enerji kaybını azaltmak için bir takım önlemler almak zorunda kalacaklar. Pencereler ve kapılar herhangi bir evde gerekli bir aksesuar gibi görünse de, aslında bunlardan kaçan boşa giden enerji sürdürülebilir tasarruf için gerekli olan enerjidir. Kayıp enerjiyle başa çıkmak ve verimliliği artırmak için, pencere ve kapılarda kompozit malzemeler gerçekten avantajlı bir seçenektir.
Üretim sektörleri konusunda tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.